Redo för poetry slam

2010-01-20 16:01:47
Skriver du dikter? I dag kan du ta med dem till Lasso i Norrköping och tävla för en plats i de svenska mästerskapen i poetry slam.

Under några veckor framöver ska östgötamästaren och och det östgötska laget till SM i poetry slam utses. Arrangerar tävlingarna gör Kaosföreningen Scenpoesi.

 

- Vi bildades 2008, när vi tog över alla arrangemang från Dödsstjärnan, säger Elizabet Westerlund som sitter i styrelsen.

 

Dödsstjärnan, som nu är en fristående poesigrupp, började arrangera tävlingar i poesi redan 2005 och scenen i Östergötland är aktiv.

 

- Under förra terminen slog vi nog rekord med nästan tre tävlingar i månaden. Det tror jag inte att någon annan region kan slå, säger Elizabet.

 

Tävlingsformen poetry slam kommer ursprungligen från Chicago. Den går ut på att under högst tre minuter framföra en text från en scen. Man måste själv ha skrivit texten och får inte använda någon rekvisita vid framförandet. Jurygrupperna som ska bedöma poeten väljs före tävlingen ut i publiken.

 

För att lyckas i poetry slam krävs ett bra framförande med mycket inlevelse.

 

- Sedan är det ju roligt om det är en bra dikt också, säger Elizabet.

 

Men texten ligger inte alltid i fokus. Sådant som fungerar bra i en bok kan vara för invecklat för tre minuter på scenen. här gäller det att vara rak och direkt.

 

Årets svenska mästerskap kommer att avgöras i Uppsala under Kristi Himmelfärdshelgen och Östergötland, som kom tvåa förra året, tänker kliva upp ett snäpp på prispallen.

 

 

Östergötlands kvaluttagningar till SM i Uppsala

Kval 1: 21/1 kl.19 Lasso, Norrköping

 

Kval 2: 4/2 kl.19 Elsas Hus, Linköping

 

Kval 3: 18/2 kl.19 Lasso, Norrköping

 

Kval 4: 4/3 kl.19 Elsas Hus, Linköping

 

Final 20/3 Lasso, Norrköping

 

Vinnaren och tvåan i varje deltävling går vidare till finalen där de tävlar om fyra platser i SM.